Dans.net Homepage
BuikdansBuikdans

OriŽntaalse dans of buikdans is een dansvorm afkomstig uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika waarbij de verschillende lichaamsdelen veelal onafhankelijk van elkaar bewogen; het is een isolatiedansvorm. De nadruk ligt op de heupen en het bekkengebied; het centrum van de dans. De naam buikdans is dus eigenlijk niet goed en de Arabische en Turkse benaming betekent letterlijk vertaald ook Oosterse of OriŽntaalse dans.
Er bestaan veel verschillende vormen binnen de buikdans en ieder land en vaak iedere streek heeft zijn eigen stijl ontwikkeld. Zo zijn er dansen die meer op volksdansen lijken, zoals bijvoorbeeld de Egyptische 'Saidi' stokdans, of de Turkse zigeuner-dans. Natuurlijk worden er zo ook veel verschillende kostuums gedragen. Zo zijn er kostuumstijlen ontstaan in Europa en Amerika. Een duidelijk voorbeeld van de laatste is de 'Tribal Bellydance', waarvan de beginselen al 30 jaar geleden ontstonden. Er zijn ook vele stijlen van 'fusion bellydance', dat zijn stijlen waar elementen uit andere dansen, zoals Indiase Bollywood dans, in zijn verwerkt.
Er wordt verondersteld dat buikdans een van de oudste dansen is en wel minimaal 5000 jaar oud. Het zou dan teruggaan op de dans van priesteressen en later tempeldanseressen, die in grote verfijning er mythologische verhalen mee uitbeeldden. Met dansende bewegingen van de buik zou de Indiase vruchtbaarheidsgodin Sarasvati bijvoorbeeld de beweging van planeten en sterren aangeven. Er is echter weinig concreets over de geschiedenis bekend. Er zijn vele ideeŽn over hoe deze dans ontstaan kan zijn, maar er zijn weinig bewijzen dat het zo ook echt is gegaan. Een van de theorieŽn is dat de dans via zigeuners meebebracht zou zijn uit India. Er zijn inderdaad veel overeenkomsten met dansvormen in India, zoals de sierlijke arm- en handbewegingen. Nadat deze zigeuners hun dans en muziek hadden meegebracht naar het Westen zouden er allerlei dingen zijn toegevoegd en zijn de dansers met hun bewegingen en muziek verder de wereld rond getrokken zodat de buikdans geworden is zoals we die nu kennen, een verzameling van bewegingen uit verschillende landen en culturen.
Sommigen denken dat het een erotische dans is, of een dans die oorspronkelijk bedoeld was voor harem vrouwen om de sultan te verleiden. Dit is echter ontstaan door OriŽntalisme, ofwel hoe men hier dacht/hoopte dat het er aan toe ging in het Midden-Oosten en klopt dus niet. Mensen denken ook vaak aan de zogenaamde 'dans met de 7 sluiers' wat in het Oude Testament zou staan, dit is echter niet waar; het idee van de dans met de zeven sluiers stamt uit het theaterstuk Salome van Oscar Wilde (circa 1900). Wat ook een rol speelt van het verkeerde (en helaas vaak negatieve beeld) wat mensen hebben van buikdans is hoe de danseressen geportretteerd worden op de televisie, in films en videoclips.
Nog een ander misverstand is dat deze dans uitsluitend door vrouwen gedanst zou worden. Alhoewel er niet veel mannelijke buikdansers zijn, zijn er toch een aantal zeer goede en bekende. Het is moeilijk precies te achterhalen waarom het er zo weinig zijn. Het lijkt te komen doordat de dans sowieso niet zo populair is onder mannen, maar ook omdat buikdansen als iets alleen voor vrouwen 'gezien' wordt.