Dans.net Homepage
Cha-Cha-ChaCha-Cha-Cha

De cha-cha of cha-cha-cha is een dans die is ontstaan in Cuba en in het begin van de jaren 50 opdook in de Amerikaanse danszalen als stijldans.
In 1953 ontstond de cha-cha-cha doordat het Cubaanse dansorkest 'America' uit Havana de Dazon begon te spelen met een extra gesyncopeerde tel, waardoor het klonk als een slow-mambo. Later werd dit verder aangepast tot de huidige dans ontstond: de cha-cha-cha, genoemd naar het geluid dat de zij-sluit-zij-pasjes in het basisfiguur maken op de vloer.
De cha-cha-cha werd eerst ook wel triple-mambo genoemd omdat hij een gesyncopeerd ritme heeft: in plaats van de basispas van de mambo "voor-terug-zij" is er hier een "voor-terug-zij-sluit-zij" ritme waarbij de "zij-sluit-zij" sneller gedanst worden dan de andere passen.
De muziek waarop de cha-cha-cha gedanst wordt, heeft een vierkwarts-maat en heeft standaard 32 tot 34 maten per minuut. Veel van de moderne popmuziek is geschikt om een cha-cha-cha op te dansen, wat bijdraagt aan de populariteit van deze dans.